Leraren willen af van 'plofklassen' en starten petitie

6 maanden, 4 weken geleden door Jeroen Bolk

Dertig leerlingen of meer per klas; als het aan leraren op basis- en middelbare scholen ligt, is het snel verleden tijd. Zij willen dat er een maximum aantal leerlingen per klas wordt ingevoerd en zijn daarom een petitie gestart tegen overvolle klassen.

De leraren mikken voor het komende schooljaar op maximaal 28 leerlingen per klas. Dit aantal moet binnen drie jaar worden afgebouwd naar maximaal 24 leerlingen per klas.

In een brief aan de Tweede Kamer liet staatssecretaris Dekker eerder nog weten dat er vorig jaar gemiddeld 23,4 kinderen in een basisschoolklas zitten. Nick Vogels van Leraren in Actie, dat het initiatief nam tot de petitie, plaatst daar een kanttekening bij. "Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat in een op de elf klassen dertig of meer leerlingen zitten. In de grote steden is het bijna normaal dat de klassen zo groot zijn. Dat vinden we te veel. We willen af van de plofklassen”, citeert de NOS hem.

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen wilden leraren dit onderwerp ook al op de politieke agenda zetten. Dit lukte weliswaar, maar toen bleek dat er geen meerderheid was voor de wens van de leraren.