Blog Ada Koomen - Blauw

7 maanden geleden door Jeroen Bolk

Afgelopen maandag was het blauwe maandag. Eigenlijk moet ik zeggen ‘Blue Monday’ Waarom het in Nederland in het Engels wordt aangeduid weet ik niet. De annexatie met Engeland zal voorlopig wel niet doorgaan en ook al zou Nederland uit de EU willen, ik denk niet dat Groot Brittannië ons erbij wil hebben, ook al denken we te voldoen aan alle taaleisen.

Blauwe maandag of Blue Monday, onze jeugd schijnt ook buiten deze dag, en de maand waarin deze dag valt, last te hebben van depressies en burn-outs. Weer zo’n Engels woord. Zonder nadenken schrijf ik het op.

Zelfs minister Schippers maakt zich zorgen. En afgelopen maandag vond alweer het derde Depressiegala plaats.

Vroeger werd de somberheid van de maand verdreven met boeken van de zomervakantie, zodat je alvast wat had om je op te verheugen, of je ging schaatsen, of in ieder geval hopen dat je kon schaatsen. Dat was vroeger wintersport.

Punt is volgens deskundigen dat het leven voor de jeugd een grote uitdaging schijnt te moeten zijn. Op zijn minst houdt dat in dat je in ieder geval op Facebook moet tonen hoe bijzonder je bent. Naast je schoolcarrière werk je dus ook als fotograaf, en dat moet je ook nog eens al die tentoonstellingen van anderen bekijken. Ik zou zeggen: ‘Bekijk het maar!’

Ik ben blij dat ik in mijn jeugd gewoon anoniem naar school kon fietsen, mijn huiswerk kon maken zonder terreur van appgroepen en lawines van foto’s. Dat ik tot rust kon komen door gewoon lekker te gaan tekenen. Die tekeningen liggen nu ergens op zolder. Ze zijn nooit gefotografeerd, nooit tentoongesteld. Wel heb ik een blauwe maandag overwogen om naar de kunstacademie te gaan, maar er waren nog geen digitale middelen om te laten ontdekken dat ik een bijzonder talent was, omdat ik leuk kon tekenen. Daardoor werd ik niet gepushed (alweer Engels) tot onmogelijke prestaties die stress zouden kunnen opleveren. Door eigen nuchterheid zag ik de beperkingen van mijn talent, en werd ik geen depressieve kunstenaar met een blauwe periode.

(Ada Koomen is docent Frans op een middelbare school in het oosten van het land. Sinds kort heeft ze haar eigen website, www.zijker.nl, waarop ze verhaalt over onderwijs en digitale middelen.)